lauantai 21. lokakuuta 2017

Kalassa Sallan ja savukosken rajalla (KSJSR)



Reissublogia taas! Tällä kertaa ensimmäinen kalastusreissublogi! Ei ole "ollut aikaa" keskittyä ja paneutua kirjoittamiseen, mutta nyt on!

Sallaan suuntautuneet kalareissut ovat olleet meidän suvussa yli kymmenvuotinen perinne. Kalaa on tullut vaihtelevasti, ja samalla kokoonpanot ovat olleet vaihtelevia. Samoin siellä vietetty aika.
Itse olen ollut kalareissuilla mukana vuodesta 2010. Se oli suuri hetki, kun pääsiin ensimmäisen kerran lappiin kesäaikaan. Se oli myyttiseen maailmaan astuminen jonka koin vahvasti olevan osa itseäni. Siitä se lapinhulluus sitten iski. "Mies voi lähteä laphista, mutta lappi ei miehestä", niin kuin vanha sanonta kuuluu.
Viimevuoden lapin reissu jäi tekemättä työkiireiden takia, mutta lupasin itselleni, ettei sitä tapahdu toista kertaa peräkkäin!

Suunnittelu alkoi hyvissä ajoin karttoja ja nettiä selaillessani. Lopulta päädyin kohteeseen x ja Maltiojokeen. Vanhan tutun Tenniönkin valitsin, koska parina viime vuonna oli tullut reissun isoimmat (35 ja 40cm) harjukset sieltä. Aatsinginhaudassa ajattelin myös käydä. Aivan sattumalta retkikarttaa tutkailessani huomasin karttaan merkatun Niittykämpän. Se ei löytynynt vasta kuin kaikkein tarkimmalla zoomilla. Nettiä selatessani siitä ei löytynyt kuin yksi maininta joka kertoi sen olevan jokin kulttuurihistoriallinen paikka. Eikö paperikarttaankan sitä oltu merkattu. Todella mielenkiintoista.

Reissuun oli alunperin lähdössä yhteensä kymmenen, mutta kaikki peruivat sen vähemmän ja enemmän hyvillä tekosyillä. Pitäkää tunkkinne, minä lähden sitten yksin!
Matka alkoi Jämsästä asti jossa olin moikkaamassa tuttuja. Kaikkitietävä google maps huvitti sanomalla. että Jämsästä ajavan alle 8 tuntia, ja Kuopiosta alle 6 tuntia Sallaan. Milläköhän mittareilla? Kuopiosta Sallaan ajaa vähintään sen 10 tuntia vaikkei edes pitäisi mitään taukoja!

 Päivän vitsi

Anyways matka taittuu suht. mukavasti ja ilman mitään kommelluksia. Ilta alkaa jo vahvasti hämärtämään kun saavuin Kontiomäelle, onneksi sieltä sai vielä ruokaa. Sen jälkeen tulikin jo täysi pimeys. Taivalkosken hylätyllä bensa-asemalla oli pakko pitää ensimmäinen torkkutauko. STP-reissun leiripaikka oli siinä edessä, mutta päätin vaikka väkisin jatkaa ainakin Kuusamoon asti. Kuusamoon päästiin ja tein leiripaikan Riipisen (rupiset) myymälän taakse metsään. Hirveän möykkyinen paikka, mutta kyllä siinä yksi yö meni ongelmitta.


 Möykkyisyys 5/5

Seuraavana päivänä sainkin mukavasti aamukahvin (vai oliko se tee, en muista) ja kiehuvaa vettä puuroon. Kuusamon Citymarketista vähän evästä ja matka jatkuu!
Kohta Sallan tutut maamerkit näkyivät. Sallassa piti sen verta pysähtyä, että sain kalaluvat hankittua Tenniölle, kun netistä ei saanut. Kalalupia ostaessani huomasin, että lupa-alue olisi kattanut myös muut kalapaikat, eli tuli ostettua yksi turha lupa, että sillälailla!

Tästä eteenpäin lähdinkin ajamaan tietä, mitä en ollutkaan ennen ajanut. Tie vei kohti Savukoskea. Maisemia ei oikein ollut puiden peittäessä kaikki tienvierustat. Heti Sallan jälkeen oli iso mäki, jonka päältä näkyi kauas Venäjälle. Pidin ruokataukoa parikkipaikalla ja samalla kuuntelin mitä Lapin radio tietää. Oli tavallaan huvittavaa kuunnella, kun Pelkosenniemeläiset pähkäilee kymmenen minuuttia uuden koulun sijoittamista, ja kyse oli kuitenkin vain yksi aihe koko ohjelmasta. Perinpohjaisesti asia käytiin läpi juurta jaksaen :D.

Ajelin hitaasti eteenpäin kartta+GPS heti käden ulottuvilla. Ohihan siitä tienristeyksestä huristelin. Ei kun takaisin päin vaan. Lopulta pääsin oikealle soratielle ja olinkin jo kohta perillä.



 Möykkyisyys 0/5

Tavaroiden oikein säätämisessä taas kului luvattoman pitkään. Kello oli jo lähemmäksi puoltayötä vasta kun pääsin kohteeseeni. Kohde näytti olevan kalakaljamiesten suosiossa nuotiopaikasta, kotapuista ja oluttölkeistä päätellen.
Päätin varulta laittaa majoitteeni kauemmaksi, jos porukkaa sattuisi tulemaan paikalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti