tiistai 27. elokuuta 2019

SSRK osa 2

Osa 2. EI MITÄÄN (paitsi kulttuuria, mustikoita ja yksi sintti)

Aamu valkeni hivenen sateisena, mutta kirkastui nopiaan. Laitoin perhokamppeet kasaan ja tarkistin vavan kahteen otteeseen edelliskerrasta viisastuneena. (Kannattaa lukea mitä silloin viime vuonna kävi, menee samaan kataloogiin suksisauvojen unohduksen kanssa :D ).


Notskeilua sateen suojassa

Lähdin kävelemään alavirtaan päin ja nakkelin perhoa joka välissä. Vaikka joki olikin kohtalaisen pieni niin syvempiä monttuja löytyi sieltä täältä. Kampasin perholla todella tarkasti kaikki mahdolliset kalapaikat mutta ei mitään. Pintomistakaan ei näkynyt. Vaihtelin perhoa monenmonta kertaa, mutta silti ei mitään. Pieni epätoivo alkoi hiipimään samaa tahtia illan hämärtymisen kanssa. Lopulta laiskasta matalasta suvannosta siima tärisi kalan merkiksi. Pieni taimenen sinttihän se siinä. Kalaan on hyvä lopettaa, ajattelin ja lähdin nukkumaan.

 
Melkein meni munat pataan

Toisen päivän olin päättänyt pyhittää pienelle kulttuurikierrokselle. Edellisellä kerrallla oli jäänyt Alatammin savottakämppä katsomatta sekä Pyhäkuru joten päätin korjata kummatkin virheet samalla kertaa.

Talsin kuivakhkoa joenvartta ylöspäin ja ihmettelin luontoa samalla yrittäen tunnistella kasveja. Mukavan koskemattomalta luonto täälläkin näytti olevan vaikka tiesin, ettei kauvaksi tarvinnut kulkea päästäkseen hakkuualueelle. Joen luonne muuttui kokoajan paremmaksi kalastuksen näkökulmasta. Himppu! Pitänee ensi kerralla kalasta leiripaikasta ylävirtaan. Kohta vastaan tuli "epävirallinen kaatopaikka". Paljon vanhoja metallisia tavaroita ja esineitä lojui pienellä alalla melkein puhkiruostuneena. Ainahan tällaiset vähän harmittaa kun vastaan tulee.

 
 Kaikenlaista sitä ny löytyykin tuolta metästä.

Kolmen kilometrin talsimisen jälkeen pääsin perille ja kyllähän tuo kannatti! Autolla olisi päässyt joen toista puolta pitkin ihan viereen, mutta eipä tuo kävely haitannut. Vaikka tehometsätalous ei kuulukkaan omiin suosikkeihin niin kyllä Wanhanajan Savottakulttuuri on mielenkiintoisa. Pihapiiriin kuului itse kämppä (todella iso sellainen), talli, kaksi pienempää rakennusta ja Jäätävän kokoinen sauna johon varmasti mahtuisi viisikymmentä ihmistä samaan aikaan, tai enemmän.


 

Alatammen savottarakennuksia.

Tauon jälkeen suunta kohti Pyhäkurua. Matka taittui alkuun vanhaa uraa pitkin josta poikkesin hakattuun metsään, mutta hakkuusta oli kuitenkin jo kulunut aikaa: Metsää kasvoi, mutta puut eivät olleet kuin korkeintaan säären paksuisia. Sitten päästiinkin vaaran laelle josta kaukaa näkyi maali. Suunnistaminen sujui joutuisati ja pääsin suon laitaan mikä kesti hyvin kävelyä. Karttasta näkyi suon keskellä oja. Se oli merkattu mahd. ohuella sinisellä viivalla joka yleensä tarkoittaa sitä, että sen yli voi suurinpiirtein hypätä. Mitä sitä suota ja puroa suotta kiertämään, ajattelin. 

 
No minnes sitten, mietti tukkijätkä

Lompsin suon poikki puron varteen jossa odotti ei-niin-mieluisa-yllätys: Puro oli parisen metriä leveä ja kohtalaisen syvä. Ja pohja tuntui olevan loputtoman paksuisen mutakerroksen peittämä. Kiroilin päänsisäisesti ja aloin kulkemaan puronvartta kahteen suuntaan. Jonkun ajan päästä löysin yhden puunrungon poikittain virran päällä puron kapeimmassa kohdassa. Yksi puu ei olisi mitenkään tarpeeksi. Huomasin vieressä kasvavan hyviä runkoja, mutta minulla ei ollut muita työkaluja matkassa kuin puukko. Noh, ei kai siinä muu auta, ajattelin. Onneksi puukko oli sen verta raskas, että sitä voi käyttää myös jonkin sortin lyömäaseena. Puolitoista tuntia, kipeät käet ja iso rakko oikeaan käteen jonka jälkeen silta oli valmis. Pari riukua vielä tukikepeiksi ja pääsin toiselle puolelle. Puut kyllä pyöri jalkojen alla niin kuin tukkimieskisoissa, mutta selviydyin voittajana.

 
Suomessa on lukuisia huonokuntoisia siltoja. Tässä yksi.

Viimeinen osuus kurulle saavuttaessa kesti hetken hankalan maaston takia. Mitä lähemmäksi kurun suuta pääsin, niin sitä lohkareisemmaksi maasto kävi. Ja voi jukra miten isoja mustikoita! Pohjan peitti sininen mustikkamatto ja mustikat olivat valtavan kokoisia. Lähempänä senttiä kuin puolta senttiä. Vähän väliä tuli pysähdettyä hotkimaan mustikoita (osaksi sen takia kun alkoi olla jo kohtalaisen nälkä), mutta pikkuhiljaa edettiin. Ja olihan se hieno paikka. Ei ihme, että sen nimi oli Pyhäkuru ja, että se oli karttaan merkattu nähtävyydeksi. Korkeat kallioseinät joidenka välissä oli pieni, mutta varmasti hyvin syvä lampi. Mitstä sitä tietää mitä lammesta löytyisi. Se vähän hämmästytti, että lammessa uiskenteli kaloja! Lampi on kyllä yhteydessä jokeen, mutta sinne on yli pari kilometriä ja ilmeisen kuiva. Silti lammessa polsi pikkusinttejä. Yritin kulkea kurunsuuta syvemmälle, mutta se osottautui mahdottomaksi sammalen alla piilottavien kolojen johdosta. 

 
Pyhäkuru

Paluumatka sujui ilman suurempaa draamankaarta. Suolle päästyäni näin tummia pilviä kaukana jotka jyrisivät ja lähestyivät uhkaavasti. Siinä tuli vähän kirittyä tahtia. Vanhalle MoTo uralle päästyäni olin aivan puhki. Jalkoja särki ja oli mahoton nälkä. En edes säikähtänyt metsoa joka lähti läheltä lentoon. Loputtoman pitkän ajan jälkeen pääsin perillle jossa sitten heitin ruuat naamariin joka mukavasti piristi. Tavarat vaan reppuun, joen yli ja kohti seuraavaa kohdetta.

Seuraava kalapaikka on sen verran monen metsäautotiemutkan takana, että kartan ja GPS:n jatkuva tuijottaminen on tarpeen. Vielä kun metsään on tehty uusia teitä mitä ei ole merkattu GPS:ään tai karttaan joten harhaanajon riski on suuri. Myöhään se meni, yli puolenyön kun olin perillä. Viimekerrasta viisastuneena en yrittänyt seurata puronvartta. Pienet revontulet loimotteli taivaalla kun laitoin repun pykälään ja aloin taivaltaa kelkkareittiä pitkin kohti majapaikkaa. Hivenen vilpoinen oli yö: Lämpötila nollassa tai pakkasen puolella, kun kesällä oli tottunut lähemmäksi kolmeenkymmeneen plusasteeseen. Mutta perille päästiin.

 
 Nanu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti