sunnuntai 16. lokakuuta 2016

SYYS-Päivä 5: Anteeksi, juon vettä. Ja kompassisuuntia!

Yöllä ilmeisesti oli ollut pakkasta, koska paikat olivat kuurassa herätessäni. Nautin aamupalan kauniissa auringonpaisteessa ja tällä kertaa trangian sytytys onnistui tuluksilla ihan moittetta :D. Yksin ei tarvinnut nauttia aamupalasta, koska seuraa minulle pitivät useat juoksijat, jotka harjoittelivat tulevaa polkujuoksukisaa varten.
Nopein reitti Pikku-Syötteelle oli kompassissuunnalla meneminen. Tätä ideaa puolsi myös se tosiasia, että vesivarannot alkoivat olemaan aivan lopussa ja matkan varrella olisi puro mistä täyttää vedet. Hetken metsässä rämpimisen ja yhden rinnesuon jälkeen olin oletetun puron luonna. Yllätys oli suuri, kun puroa ei edes ollut. Oli ilmeisesti soistunut alkumatkan. Toisaalta ei ihme, koska kävelin tällä hetkellä suota pitkin.


 Suoraan vaan


Tässä vaiheessa alkoi pieni huoli nousta, että mistä saisin vettä, kun aurinkokin porotti todella kuumasti. Lopulta päätin lähteä Iso-Syötteen kautta, ettei tulisi enempää isoja yllätyksiä. Mutta seuraava yllätys tuli heti seuraavan mutkan takana: Suon toisella puolella oli Iso-Syöte, muttta suon yli menevitä pitkospuista puuttui puolet. Puolet pitkospuista taas olivat puolilahonneina varsinaisen "Pitkospuureitin" vieressä. Vaikka tilanne vaikutti mahdottomalta, niin kyllä siitä yli pääsi ilman, että olisi alkanut pahemmin jännittämään.
Vettä ollessa enään puoli litraa päätin jättää kompassisuunnat sikseen, ja mennä polkuja pitkin, että saisin varmasti nopeasti vettä. "Ei kai minun täydy kiivetä taas Iso-Syötteen huipulle?" Ajattelin "masentuneesti". Onneksi ennen huipulle kiipeämistä oli useita lomamökkejä/rakennuksia. Sieltä jostakin varmasti saisi vettä! Hetken empimisen jälkeen aloin kierellä taloja, jossa näyttäisi olevan elon merkkejä. Kolmannella yrittämisellä eräästä talosta avasi oven pikkupoika, joka ilomielin suostui auttaamaan kulkijaa. Vihdoinkin vettä! Nyt askel kävi kevyemmin vaikka painoa olikin tullut kaksi kiloa enemmän.
Välillä tallaista oli retkireitti

Matka Pikku-Syötteelle kävi nopeasti ilman mitään erityistä draaman kaarta. Koska huipulta löytyi hotelli/ravintola päätin juoda siellä kahvit ennen kuin aloin tekemään sapuskaa. Tunsin oloni aika ulkopuoliseksi ja likaiseksi, kun katselin muita ihmisiä sivusilmin. Koska kyseistä rakennusta vastapäätä löytyi kallionnypylä, päätin kiivetä sinne aterioimaan. Oli varmasti hotellivierailla vähän ihmettelemistä.

Nokka kohti Vattukurua! Tästä eteenpäin matka jatkui tovin teitä pitkin (nyyh). Lopulta päädyin "peikkopolulle" jossa oli puupökkelistä veistetty/rakennettu erinäköisiä "peikkoja". "Peikkopolku" muuttui tavalliseksi poluksi ja matka jatkui. Kummastelin, kun polku ei mene kohti Vattukurua, vaan tekee jonkin samperin lenkin jossa kuluu vain turhaan aikaa. Lopulta tympäännyin totaallisesti kokoajan määränpäästä loittonevaan kulkusuuntaan joten lähdin kompassisuunnalla suoraan kohdetta kohti.



Maasto oli yllättävän mukavakulkuista. Soita tuli vastaan, mutta onneksi ne olivat pieniä, että kiertäminen ei tuottanut hankaluuksia. Lopulta löysin itseni hakkuuaukelta (plääh!) jonka jälkeen tie. Tietä kuljin hetken eteenpäin ennen kuin oikaisin metsän poikki kohteeseen Heti Vattukuruun astuttuani ilma viileni selvästi, auringonpaiste ja tuuli loppuivat. Kohta pääsinkin laavulle jo laittamaan ruokaa ja lukemaan vieraskirjaa. Ilta kului leppoisasti nuotion loisteessa tähtitaivaan alla.






Syys-epilogi


Mietitte varmaan mites se viimeinen päivä? No minäpä kerron: Aamupalan jälkeen kiersin vattukurun luontopolun ja päädyin vattukurun parkkipaikalle retkipatjan päälle odottelemaan kyytiä. Lopulta kyyti saapui ja sain kyydin autolle josta ajoin Paltamoon. Täältä otin isäni mukaan, josta ajoimme Sotkamoon moikkaamaan Wanhaa koulukaweria. Seuraavaksi suuntasimme Savikylään heiluttamaan viikatetta. Tästä matka jatkui finaalin eli Kuopioon.

Kuopiossa piti ostaa vähän iltapalaa. Lähdin vaelluskamppeet päällä lähimpään Saleen. Ostoksia maksaessani kassaneiti katsoi minua tovin ja tokaisi: "Siinä vasta on eränkävijän näköinen mies!" Jotain on siis tehty oikein! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti