sunnuntai 23. joulukuuta 2018

OP 2 Päivä 5: Tuskankuuma

Aamu oli vilpoinen kun herättiin, mutta aruingon noustessa puiden yläpuolelle lämpötila pomppasi hellerajan toiselle puolelle hetkessä. Aamupalana puuron lisäksi mustikoita ja ahventa leivän päälle. Osan ahvenesta säästin myöhemmälle aterialle. Vaatteet olivat kuivuneet kivasti tuvan lämmössä ja jalkaräteistä oli tullut pahvia niiden kastuessa ja ottaessaan mukaan kaikenlaista ylimääräistä.

Nuottakuningas aamupalanlaiton kimpussa.

Pienen harmituksen puuskan koin kun katsoin wilfredin maasta poimimaa poronsarvea. Se oli aamuauringossa kuivunut ja siitä oli levä/mikälie lähtenyt. Sarvi oli priimakunnossa, ilmeisesti tiputtanut ennen talven alkua. Voi vietävä kun en sittenkään ottanut sitä toista sarvea mukaan!!

Mukavasti oli vettä Appisjärveen laskevassa ojassa. Paljonkohan sitä olisi normaalina, tai sateisena kesänä?

Sanoimme hyvästit LaVulle ja lähdimme kohti paikkaa mistä tulimme eilen. Emme alkaneet arvuuttelemaan onko järven toisessa oäässä oleva laskujoki minkälainen ylitettävä joten pelasimme varman päälle. Tämä oli, ehkä tuskaisin kaikista retkipäivistä.

 Tämmöistä maastoa oli aika paljon, eli tylsää sellaista. Wilfred kuvassa on samaa mieltä

Ilma oli lämmin, suorastaan tuskankuuma. Vaikka satunnaisia pilvilauttoja ajelehti päämme päällä ja tuuli henki sillointällöin, niin ei nämä seikat asiaa mainnittavasti helpottanut. Vielä kun aurinko porotti etuvasemmalta koko ajan.

Kaikesta huokui, että oli ollut super kuiva kesä: Lampien ja järvien rantaviiva oli alempana, suot olivat niin kuivia että niistä olisi päässyt kuivin jaloin vaikka koko komppania samaan aikaan. Purotkin olivat pieniä liruja mitä ne olivat normaalin virtaaman aikaan.

Niin, oli puhetta siitä kuivasta kesästä...

Maisemat eivät olleet kulkiessa kaksiset: välillä näki vähän kauemmaksi, välillä taas mentiin jossakin kuus/mänty metsässä. Välillä lepäilimme melkein nukahtaen. Aika mitäänsanomaton päivä. Silti tätä tekstiä näyttää syntyvän. Yhdellä tauolla löytyi ahman pääkallo. Mukava pieni bonus!

 
Ahman pääkallo?

Aikamme taaperrettua saavuimme nimettömälle pikkulammelle joka kantaa ainoastaan korkeuskäyrälukua 372. Vertailun vuoksi: Pohjois Karjalan korkeimman vaaran Kolin huippu kohoaa "vain" 342 metrin korkeuteen. Siellä laitettin ruokaa hikoilriin helteessä. Eikä aikaakaan, kun alomme ihmettelemään niin Suomen, kuin muunkin maailman menoa. Pidimme pienen lepotauon ja jatkoimme matkaa kohti Härkävaaraa.

 
Tauon paikka

Härkävaaran alimmalta huipulta suuntasimme Haukkapäälle. En muista mikä meitä sinne ajoi: Halusimmeko ihailla maisemia eri suunnasta, vai oliko tarkoitus vaan kävellä mahdollisimman suoraan? Joka tapauksessa huipulle päästiin vähin vaivoin ja hienot maisemat nähtiin. Ainoana miinuksena telemasto (olisikohan ollut Inarin telemasto, ainakin siellä suunnalla näytti olevan) vähän häiritsi. Pidettiin Some- ja puhelutauko samalla kiikareilla maisemaa haravoiden. Vesivarastot alkoivat olemaan hyvin vähissä, muutama desi jäljlellä.

 
Haukkapäällä

Otimme komppasisuunnan ja painoimme kohti Nuovakkajoen sivuhaaraa joka virtasi hammastunturin ja haukkapään välissä. Mitä alemmaksi siirryttiin niin sitä enemmän oli hyttysiä. Jostakin syystä ensimmäisen päivän asetelma kääntyi päälaelleen: Minua ne ei häirinnyt ollenkaan mutta kavereita sitäkin enemmän. Löysimme sattumalta hirven lapiosarven jota jo oltiin alettu jäystämään. Harmi, olisin saanut paljon hyvää materiaalia käsitöihin.

 
Hirvensarvi

Yllätyksemme oli suuri (toisaalta aika arvattavissa), että paikalla ei enään virrannutkaan jokea. Ilmeisesti puron latvat olivat huvenneet kuumuuden takia. Oltiinhan me tämä todistettu Hammastunturin rinteelläkin jo. Jouduttiin siis talsimaan alavirtaan päin hetkisen Tästä kaverit vähän hermostui, erityisesti toinen heistä pillastui oikein kunnolla. Tyynyttelin ja sanoin, että kohta sitä vettä saa. Pitkän tovin veden ääni kuului kivien alla. Lopulta sitä löytyikin ja ilme oli astetta iloisempi.

Hyttystiheys oli sen verta korkia, että päätimme vetäytyä hammastunturin rinteeseen yöpuulle. Puurajan läheisyyteen päästyämme alkoi höntsikät sen verta vähenemään, että aloin laittaa ruokaa. Tämä äkkipikaisempi kaveri koitti tovin laittaa ruokaa, mutta turhautui hyttysiin (silti liikaa?) ja sanoi lähtevänsä laittamaan ruokaa ylös leiripaikalle. Miulla ei ollut kiire joten laitoin rauhassa ruuan jonka jälkeen kapusin perässä. Tälläkin puolella hamamstunturia virtasi mukavasti puro josta sai täytettyä vesivarannot.

Todennäköisesti oli jonkin sortin nestevajetta ja auringonpistosta, koska tuntui koko illan nukkumaan menoon asti kuumalta ja tuskaiselta, sekä pinna oli herkässä.

Taas kerran hienot maisemat, vaikkei se nyt actionkameran laadusta välttämättä näy.

Leiripaikkame oli ison kiven luona jonka vieressä kasvoi yksinäinen mänty. Tuohon mäntyynhän saisin erätoverin hyvin pystyyn, tuumailin. Maisemat olivat kyllä kohdillaan: Edessä kohosi moni-ilmeinen haukkapää jonka juurella suot täplittivät maisemaa. Kaakossa kohosi Nuovakkapää muiden tunturien kanssa Olen tullut siihen tulokseen, että Hammastunturin erämaassa on sopivassa suhteessa kaikkea: Siellä täällä uljaita tuntureita joiden välissä vuorottelevat vaivaiskoivut, paljakasta metsän kautta soihin ja vesistöihin. Tällaista maisemaa on ilo katsella iltakahvia juoden. Myös yksi parhaimpia yöpymispaikkoja. pitää jatkossa tarkemmin valita missä nukkuu :D

 
 Kahvia voi juoda milloin tahansa, kuha juo kohtuudella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti